Co mám v košíku?

Zavřít

Kde koupit obraz

Právě jste se nastěhovali a koukají na Vás holé stěny. Říkáte si, kde koupit nějaký obraz a jaký? Člověk, který tuto otázku dosud neřešil, vlastně ani kolikrát neví, jaké jsou v této oblasti možnosti. Samozřejmě, je to jako u všech ostatních životních věcí: Vše je o prioritách. Obraz se dá koupit za dvě stovky i za půl milionu. Kde tedy koupit obraz? Vlastně máte dvě možnosti: Koupit ho naživo, nebo po internetu.

Kde koupit obraz naživo:

Koupě obrazů naživo je mnohem lepší varianta než po internetu. Nevím proč, ale barvy, které jsou převedené do počítačové podoby, vnímá oko úplně jinak, než na obraze. Nemluvě o správném vyfocení barev a vyvážení bílé, se kterým třeba já děsně bojuju. Další „problém“ je povrchová struktura obrazu, která se do dvojrozměrného prostoru převést nedá, ale která působí na smysly stejně jako barvy. Nákup obrazu, který Vás naživo osloví, je tedy lepší volba, než si vybírat pouze podle motivu a líbivosti na internetu. Dneska se dají obrazy naživo koupit na těchto místech:

Obrazy z levných řetězců

IKEA, BAUHAUS, KIK a podobné obchody Vám určitě nabídnou spoustu obrazů. Obrazy se pohybují od několika stovek až po několik tisíc za velká plátna. Často jsou to tisky, například v Bauhausu se ale dají pořídit za několik tisíc i ručně malované obrazy. Jak píšu výše, nákup takových obrazů je o prioritách, stejně jako s dnes tolik propíraným jídlem. Někomu stačí bílý rohlík a vepřovka, druhý se stravuje v biokvalitě. Tisky z velkých řetězců jsou prostě masové záležitosti s malou vyzařující energií, pokud ale chcete pouze zaplácnout místo na zdi a moc za to neutratit, svůj účel splní dostatečně. Ručně malované obrazy z Bauhausu jsou odhadem za cenu materiálu, takže přepokládám že je buď dělal stroj (nedivte se, to už je dnes možné) a nebo v horší variantě čínské dítě za hrst rýže. Ne že by nebyly pěkné. Pěkné jsou. Otázka je, co stojí za jejich vznikem a nakolik to souzní či nesouzní s Vaší filosofií.

Další možnosti jsou pro lidi, kteří dospěli k tomu, že obraz je součástí jejich osobního prostoru (=domova) a jako takový by měl nést patřičný příběh, aby do něj zapadal. Chcete-li obraz s příběhem, obraz, do které vkládá tvůrce část sebe a ta jeho část potom k Vám promlouvá podle Vaší nálady, určitě si kupte obraz přímo od umělce. Máte tyto možnosti:

Výstavy

Kdo bydlí v Praze, nebo v Brně, má v tomto docela vyhráno. Jinak však každé okresní město mívá výstavní prostory, kde pořádá výstavy. Tyto výstavní prostory často vystavují lokální umělce. Mimo výstavní síně umělci vystavují také v knihovnách, divadlech, kavárnách, nemocnicích, a jiných větších prostorech. Někdy se stává, že kvůli zjednodušení jsou výstavy neprodejní a pod obrazy nejsou uvedené ceny, vůbec se ale nemusíte bát daného umělce kontaktovat  a na prodeji se domluvit. Ceny lokálních umělců (mezi něž se počítám i já), nebývají nijak závratné.

Galerie

Ve větších městech najdete také galerie. Galerie se snaží zastoupit všelijaké styly od A do Z, výběr obrazů je podmíněn vkusem vlastníka. Obrazy v galeriích jsou dražší než na výstavách, jelikož galerie si účtují většinou stoprocentní přirážku. Nezazlívejme jim to, ručně malované obrazy lidi tak často nekupují, takže jinak by asi nemohly fungovat. Na druhou stranu máte možnost si prohlédnout obrazy všemožných stylů, barev a velikostí a vybrat opravdu ten jeden, který Vás oslovuje.

Aukce naživo

Kdo nemá obraz pouze na pověšení nad zeď a bere ho i jako investici, která se mu má později zhodnotit, rád si zakoupí obrazy za několik desítek či stovek tisíc korun v aukcích pořádaných velkými galeriemi. Je třeba ale už něco znát, něco mít načteno, případně mít u sebe nějakého zkušeného rozumbradu, jinak asi pravděpodobně o peníze spíše přijdete. Další otázka pak je, jestli mít obraz pověšený jako výraz své opulentnosti nad jídelním stolem, nebo ho raději bezpečně uložit perfektně zabalený někam, kde ho uvidí až vaši dědicové nebo další kupec. Umění jako investice není moje oblast, ale na internetu a v knížkách je určitě článků spousta.

Kde koupit obraz na internetu:

Stejně jako se vším, i dnes seženete dobré obrazy na internetu. Ale i zde je několik možností, které se od sebe liší jak cenově tak kvalitou. Bohužel, jak jsme psala výše, je těžké obraz opravdu ohodnotit co se působení na Vás týká. Je fajn do vyhledávačů zadávat trochu konkrétnější představu: Chcete abstrakci, nebo krajinku? Nebo radši nějaký figurální výjev? Má být obraz velký, malý, modrý, nebo červený? S rámem, nebo bez? Na internetu je opravdu všechno a záleží pouze na Vás, jak si dovedete definovat, co chcete. Já například používám klíčový pojem Pozitivní obrazy, abych k sobě dostala podobně smýšlející lidi. Někdo chce ale spíše abstrakce, nebo obrazy s velkou emoční silou (které jsou pro mně osobně v domově spíše vyčerpávající, ale jak píšu: Každý jsme jiný).

\"Obrazy\" – tisky na plátno

V levnější variantě si můžete i od lokálních umělců pořídit tisky jejich autorských děl. Narozdíl od tisků z velkořetězců zde máte jistotu, že jsou dělané v max. několika desítkách provedení.

Internetové galerie

Obdobná varianta kamenných galerií, kdy přirážka bývá opět stoprocentní (zde už zazlívat můžeme, protože internetové galerie neplatí žádné nájemné a jejich provoz zas tak drahý nebývá. Ale což.)

Osobní stránky umělců

na jedněch takových se teď nacházíte. Má je skoro každý výtvarník, nicméně dohledat je ve vyhledávačích je velkým dílem náhoda. Obrazy tam ale najdete často za poloviční ceny oproti galeriím.

Handmade servery a aukce

fler.cz, etsy.com,aukro.cz,ebay.com – zde všude naleznete ručně malované obrazy i umělecké tisky za výborné ceny, a v případě aukra je přidanou hodnotou „hra“ v podobě přehazování se s dalšími zájemci. Co se ebaye týká, bohužel také narazil na stinnou stránku globalizace a nyní v něm naleznete v případě ručně malovaných obrazů hlavně levné kousky z číny, které někdo maloval za dolar na den (můj posudek podle ceny)a nebo vůbec ručně malované nejsou. Fler a Etsy jsou podle mého názoru na koupi obrazu po internetu nejlepší volba, najdete tam lokální umělce a provize (tudíž i ceny obrazů) prodejnímu serveru není vysoká. Fler je malý český rybníček, na Etsy najdete prodejce a obrazy z celého světa.

Bazary

Na bazarech lidi prodávají obrazy z druhé ruky, ale i nové (to se ostatně týká i aukra). Případně obrazové dary, které je osobně neoslovily. Většinou tam najdete nežijící umělce. Provize jsou žádné, nebo minimální, což se projevuje v ceně obrazů. Výhodou je, že se můžete s člověkem často domluvit na osobním prohlédnutí. Žijící výtvarníci tam většinou příliš nejsou (protože lidé hledající obraz na bazaru chtějí často nižší ceny), ale například já na bazarech prodávám a našla jsem si tam pár duševně souznějících kupců.

Myslím, že jsem na nic nezapomněla, a teď už víte, kam jít za svým obrazem. V příštím článku rozeberu, jaký obraz vlastně koupit.



< zpět

Hello You!

Join our mailing list