Co mám v košíku?

Zavřít

Jak zútulnit byt či dům

Dnes jsem se rozhodla napsat článek, který s obrazy souvisí jen nepřímo, a to jak zútulnit byt či dům. Někdo má jako životní téma zdraví, někdo sport, u mne je to prostor, takže takových článků zde můžete postupně čekat více.

Nedávno jsem pročítala spoustu článků o debordelizaci a organizaci prostoru. Se zútulněním bytu či domu to úzce souvisí. Do některých bytů lidé vejdou a odchází naprosto zrelaxovaní, vlastně se jim odcházet ani nechce. V jiných se zdrží co nejkratší dobu, vládne tam prostě negativní energie. Podívejme se tedy v bodech, jak nejlépe do bytu či domu přitáhnout pozitivní energii a udělat z něj útulný přístav klidu, kde můžete i vy doplňovat své energetické zdroje.


1. Úklid

V uklizeném prostoru se cítíme lépe. To nikoho asi nepřekvapí. Úklid ale neznamená jen zamést a utřít prach, ale také provést takzvanou debordelizaci – vyházet všechny věci, které nesouvisí s Vaším aktuálním životem. Jak to efektivně provést, tím se zabývají jiné weby.

Na druhou stranu, sterilně čistá domácnost se samými kovy a bílými dlaždicemi spíše připomíná nemocniční prostředí, než útulný prostor. Viz fotografie výše. Proto mít dokonale uklizeno k útulnosti nestačí.

2. Přírodní materiály

Dlouho jsem pozorovala, co dělá vlastně prostor příjemným a pozitivním a zjistila jsem, že asi hlavní rozdíl jsou přírodní materiály. Nepřežeňte to ale s jedním jediným prvkem, zkuste ho vhodně zkombinovat. Například výborně vypadá, když je v místnosti dominantní dřevo, doplněné kamenným obložením ve vhodných místech. Když ještě k tomu přidáte nějaký vodní prvek, třeba fontánku, získáváte rovnou relaxační ráj. Dřevěné obložení stěn byt či dům vždycky vyteplí a zútulní. Nemůžete-li z nějakého důvodu tuto radu aplikovat, zkuste přírodu přivést alespoň v podobě dekorací. Nábytek volte z masivního dřeva, na police stačí pouze jedna dominantní kamenná dekorace. Ideálně kamenná mísa s vodou a plovoucím květem, tím do místnosti dostanete ještě víc přírody. Přineste také do svého bytu, pokud je to možné, květiny a zelené rostliny. Pozor ale na přeplácanost prostoru.

3. Volný prostor

Pozor na přeplácanost prostoru, protože každý pokoj má svou kapacitu. Bude-li v něm věcí moc, jednak Vám bude úklid trvat dvakrát dýl, a k tomu ještě to moc útulnosti nepřidá. V pokoji by měly být maximálně tři dominantní velké „věci“ - např. Postel, skříň, komoda. Více ne. Vím, je to problém v dnešních malých bytech, kde bojujeme o každé místo. Ale sami vidíte u starších ročníků, ve kterých jsou někteří lidi opravdoví „sběratelé“ věcí, jak se změní klima v místnosti, zaplní-li se skříněmi a komodami. V místnosti musí energie volně proudit, je-li v ní moc věcí, tak se to nedaří.

3. Vhodné „předměty“

Energii v místnosti také naprosto změníte obrazem či sochou. Obraz i socha si nesou vlastní energii, kterou poté vyzařují do prostoru, interagují s Vámi v místnosti. Stejně jako u ostatních dekorací platí – raději méně než více. Jeden dominantní ručně malovaný obraz, socha v rohu, či plastika určitě udělá lepší službu, než nástěnný kalendář a nalepená fototapeta koupená narychlo v Ikei. Zde se nevyplatí šetřit, byt či dům je přece vaše trvalé útočiště, které vás má nabít v každém svém rohu! Pozor také na svíčky, přináší do bytu pozitivní energii, ale opět, všeho moc škodí. Hlavně nevypálené zbytky spoustu svíček nepůsobí na policích příliš pěkně. Opět stačí pouze jedna větší svíčka v místnosti.

4. Světlo

Přineste do svého bytu světlo! Vhodně rozmístěte zrcadla tak, aby zvýšily světelnost v bytě a nezapomeňte také na drobné světelné zdroje, jako lampičky a podobně. Pokud máte dům, ideální pro zútulnění prostoru je krb. Lidi už od pravěku přitahuje oheň, který pro ně znamená pohodlí a bezpečí. Ještě k tomu se krb stává kamenným prvkem, o kterém jsem mluvila v bodě číslo 2.

5.Barvy

Zapomeňte na jásavé barvy. I když působí dynamicky a energeticky, věřte mi, že nejlepší službu pro útulný byt udělají tlumené, přírodní barvy. Tlumené zelené či hnědé odstíny, nebo jemná béžová, růžová i modrá váš byt či dům zútulní, syté barvy si nechte spíše do dětského pokoje a kanceláře, kde chcete zvýšit kreativitu a aktivitu. Syté barvy se Vám možná budou zezačátku líbit, je však normálním scénářem, že po několika měsících vás začnou štvát.

6. Lidská energie

Nejpodstatnější je lidská energie, kterou vy sami do bytu přinášíte. Témata, která v něm řešíte a vztahy mezi obyvateli bytu či domu ovlivní celkovou energii prostoru mnohem více, než cokoliv výše zmíněného dohromady. Lidové rčení, že „něco visí ve vzduchu“, není pouhým rčením. My všichni máme nějaká pravěká čidla na to, čím je byt či dům zatížen. I když váš prostor není z hlediska výše popsaných rad ideální, pokud jste vy a váš spolubydlící pohodoví a veselí lidé, návštěvy se u vás budou cítit dobře tak jako tak.



< zpět

Hello You!

Join our mailing list