Co mám v košíku?

Zavřít

Jak být pozitivní

Minulý týden jsem byla na plese. Jelikož jsem spáč, po jedenácté večer už stoupala únava a chtěla jsem jít domů. Najednou si ke mně a manželovi přisedl jeho známý z práce. Mluvil s námi asi 15 minut. A jakoby kouzlem, po jeho odchodu jsem se cítila jako po krátké, ale hodně příjemné masáži. Únava byla ta tam, chtělo se mi jít opět korzovat a plesovat. Ten člověk prostě vyzařoval neskutečné množství pozitivní energie. Chtěli byste taky takto působit na lidi? Jak tedy být pozitivní? Jak přinést do svého života pozitivní energii?

1.Usmívejte se

Je to banální rada, ale funguje asi nejvíce a stoprocentně co se týká dojmu, který v lidech vyvoláváte. Usmívejte se na lidi, usmívejte se zeširoka, dávejte najevo radost z toho, že je vidíte. Spousta lidí je vnitřně v pohodě, ale projevovat to neumí. Pokud vám široký, přirozený úsměv nejde sám přes pusu, zkuste se usmívat cíleně. Naše tělo chce být v souladu s myslí, takže při dlouhodobém usmívání se mysl snaží dostat do stavu, který tomu odpovídá. To, jak se cítíte, nemusí být ve vašich rukou, ale to, jestli se usmíváte, ve vašich rukou je.

2. Naslouchejte a zajímejte se o druhé

Pokud chcete na ostatní působit jako milá, otevřená osoba, bavte se spíše o nich než o sobě. Výborné je například Pravidlo dvou otázek. Srovnejte teď dvě varianty začátku rozhovoru:

Vy: Vy jste byli na koncertě, že jo? Jak tam bylo? (Otázka 1)

On: Ty jo, super..krásná hudba, bezva provedení, jen jsme seděli úplně vzadu a málo viděli..

Vy: No jo, to znám, to se mi taky stalo. Kdysi jsme šli na koncert, měli místo za sloupem a nic jsme neviděli, blablbla….

Zde jasně vidíte, jak spousta lidí bere otázky. Bere je pouze jako úvod rozhovoru ke svému vlastnímu výlevu.

Dejte si tedy pozor na to, abyste použili alespoň jednu doplňující otázku týkající se tématu. V praxi vypadá takto:

Vy: Vy jste byli na koncertě, že jo? Jak tam bylo? (Otázka 1)

On: Ty jo, super..krásná hudba, bezva provedení, jen jsme seděli úplně vzadu a málo viděli..

Vy: Jej, to je škoda..A co dirigent? Zvládl tak velkou smečku? (Otázka 2)

  • Zde jasně vidíte, jak se dá rozvíjet rozhovor se zájmem o pocity a dojmy druhého. Takto se můžete doptávat klidně celý rozhovor, to už potom však působí jako výslech, takže je vhodné přerušit to nějakým vlastním dojmem (pokud je druhá osoba zralá v konverzaci, sama vám k tomu dát možnost)

Jedna otázka navíc udělá opravdu velký rozdíl. Druhý člověk má poté pocit ,  že se neptáte jen tak ze slušnosti, ale že vás opravdu zajímá. Takových konverzačních pravidel je spousta a přesahují rámec tohoto článku.

3. Nechrlte na ostatní „hnůj“

Lidi se chtějí cítit dobře. Pokud v rozhovoru  na ně budete chrlit, co je všechno špatně, váš koníček je konverzovat o válkách na blízkém východě a o korupci a na závěr byste nejraději ukončili celou planetu, asi nebudete nejoblíbenější osoba. Neříkám, že se máte bavit o růžových jednorožcích, ale vždycky se najdou pozitivní a nekonfliktní téma k hovoru . Spolu s úsměvem a nasloucháním tak vyvoláte úplně jiné kouzlo osobnosti, než když se budete mračit na svět.

 

Tolik asi k tomu, jak na druhé působit. Co ale, když jste sami negativní jako mraky, máte tendence si neustále stěžovat, řešit druhé a nevíte, co s tím? Všichni máme své mrzoutské a  a špatné dny. Těch by ale v životě mělo být jen pár. Život není ani černý, ani bílý, má všechny barvy duhy a je na nás, jaké budeme vnímat přednostně. Nyní jsem pozitivní, ale věřte mi, i já jsem si prošla několikaletým obdobím temnoty. Následující rady mám tedy odzkoušeny.

4. Neřešte neřešitelné

V každém životě se najdou problémy. Nemocný člen rodiny, co se nechce léčit, šéf blbec, manžel zahýbá rodině.. některé problémy nemají snadné řešení. Nemusíte se ale stát jejich obětí.

Pokud v životě nastane problém, zkuste se nad ním zamyslet, aktivovat nějaké řešení (pokud to jde) a pak ho pustit k vodě. Omílat si ho v hlavě pořád dokola jeho řešení nepomáhá a z vás vysává pozitivní energii. Berte problém jako jednu z částí mozaiky svého života, nenechte ho pohltit váš život celý! Nemluvte o něm víc, než musíte. Nemyslete na něj ve chvílích, kdy ho nemusíte řešit. Vím, to je rada asi jako „nemyslete na medvěda“. Ale jde to – tím, že si do své hlavy nacpete jiné, pozitivní, rozvíjející „problémy“, které máte ve vlastních rukou, „problémy“ související s vašimi koníčky, které vlastně nejsou problémy, ale rozvojem a radostí.

5. Neexistují problémy, jen příležitosti

Problémy jsou pouze situace, které nám hlásí, že je v našem životě něco špatně. Že se máme snažit změnit okolí, pokud to jde, nebo sebe a svůj přístup. Možná je pro vás problém šance posunout se dopředu v něčem, v čem si nejste úplně jistí – například přestat se bát vystoupit z davu, nebo jasně říct své „ne“ a řešit s klidem i ty nepříjemné věci. Problém nás často donutí urovnat si v životě priority a věnovat se pouze tomu, co za to stojí.  Berte proto každou překážku spíše jako příležitost k osobnímu rozvoji, než jako zlo, které k vám přišlo, nezvané, a hatí ideální život, který jste si vysnili.

Jak reálně na to? Opět změnou komunikace a myšlení. Namísto věty:

„Bolí mně záda, kyčle“ si řekněte: „Super, konečně impuls pro mne začít cvičit a trochu se starat o své tělo.“

„Mám práci, co mne nebaví“ si řekněte „Snažím se přijít na to, co mne bude bavit, a zároveň si do toho umím i vydělat na živobytí a získat zkušenosti. To je super.“

„Nemám partnera a nikdo se mnou nevydrží“ si řekněte „Mám prostor na to, objevovat o čem je vztah a jak se v něm já chovám..“

Každý problém berte pouze jako učební lekci od života.

6. Mějte se rádi

Haló, víte, že jste jedinečná bytost? Z těch milionu spermií,  zrovna  ta, co tvoří vaši „imaginární“ polovinu, vyhrála dost těžký závod. Ostatní to nezvládly a odpadly. Ta vaše, jako jediná, ano.  To je docela důvod k oslavě, podle mne.

Nikdo není v životě neomylný, každý dělá chyby, či se někdy zachová tak, že se za sebe stydí. Jsme jen lidi. Ale každý člověk je ze své podstaty vítěz svého života. Koukejte se do zrcadla tak často, jak to jen jde, a povězte si nahlas pár komplimentů. Když se nepochválíte sami, nikdo to za vás neudělá.

7. Kašlete na minulost

To co bylo, už nikdo nevrátí. Můžete se poučit, nebo potěšit ze vzpomínek, ale to je tak vše. Neustále analyzovat minulost a koupat se ve vzpomínkách nevede k ničemu dobrému. Minulost už neexistuje. Je asi tak reálná, jako film, který jste včera viděli. A přece taky nebudete ještě týden zoufat nad tím, že hlavní hrdina zemřel? Ne, konec filmu, život jde dál. Soustřeďte se na přítomnost! Na to, co můžete udělat dnes, právě teď, aby byl váš život dnes smysluplný.

8. Obklopte se pozitivními věcmi a lidmi

Asi nejdůležitější zkušenost, kterou mne život naučil. Pokud chcete mít pozitivní energii, je třeba kolem sebe vytvářet pozitivní prostor. Tím nemyslím pouze materiálno.

Kolikrát jsem seděla v depresích, a pouštěla si depresivní písničky. NA závěr ještě nějakou těžkou filosofickou knihu, nebo film, kde zemře láska hlavního hrdiny. Myslíte, že mi potom bylo lépe?

Pak jsem pochopila, že je třeba se obklopovat pozitivními věcmi, lidmi a myšlenkami. Takže – už žádné smutné písně, smutné filmy. Pouštějte si komedie a seriály, které vás zahřejí na duši. Nečtěte zprávy, pokud tedy nepracujete jako politický analytik. Tam vám nic pěkného nepoví, spíše naopak. Obklopte se motivačními citáty, motivačními příběhy. Pozitivními obrazy a dekoracemi. Zanalyzujte lidi, kteří z vás vysávají energii. Jsou to většinou ti, kteří si na vše stěžují a nic jim není dobré. Odstřihněte je ze svého života, jak to jen jde. Pokud to nejde, při pobytu s nimi se nenechte zatahovat do negativních konverzací a představte si kolem sebe růžový štít, od kterého se odráží veškerá negativa. Jakmile zjistíte, že jste se nechali zatáhnout do negativní konverzace, opusťte ji klidně uprostřed věty.

9. Buďte vděční

Každý večer se modlím k bohu (i když v mé mysli ani nemá konkrétní představu). Ale nemodlím se za to, aby se něco stalo. Děkuji za celý den, který jsem mohla prožít, za rodinu, za to, že mám kde bydlet…ve vašem životě se určitě najde spousta věcí, za které můžete být vděční. Taková každovečerní modlitba vám pomůže si ty věci uvědomit.

Pokud si opravdu myslíte, že není nic, za co můžete být v životě vděčný, dnes v noci se seberte a běžte spát do spacáku na tvrdé kachle do kuchyně. Jestli to vydržíte, uvidíte, že následující noci budete nekonečně milovat svou postel a děkovat za ni bohu. Držte den hladovku a hned pocítíte, jak se máme skvěle, že zde máme k dispozici tolik jídla. Modlit se každý večer a uvědomit si, co všechno mám, tedy prospěje i ateistům.

Pokud se vás drží negativní energie a máte špatnou náladu, zkuste výše zmíněné zásady zavést do svého života mechanicky, i přesto, že vnitřně máte náladu na něco úplně jiného. Po zavedení těchto jednoduchých zásad do vašeho života přijde postupně pozitivní energie, takže je začnete dodržovat automaticky a stanou se součástí vaší osobnosti. Než tato situace nastane, je třeba do toho dát vůli a dělat je vědomě. Je to opět vaše přání být pozitivní, které musí být natolik silné, aby udrželo vůli dodržovat nové zvyky.


Jakmile začnete být pozitivní, začnete přitahovat i pozitivní události. Lidi vás začnou mít rádi, spíše vás ohodnotí dobře na pohovoru, nebo zkoušce. Budou s vámi chtít trávit svůj čas a najednou se k vám pohrnou příležitosti, které vám předtím byly zapovězené. Stejně jako s negativnem, i s pozitivnem v životě to jde ve spirále. Nejtěžší je vás osobnostní vlak po té spirále rozjet, pak už to jde samo.



< zpět

Hello You!

Join our mailing list